Izračunaj TOČNO kako mršaviti!

Najprecizniji kalkulator metabolizma i dnevne potrebe za kalorijama, potpuno besplatno!

Kalkulatori su najbolji alat koji imamo, no nisu bez mana

Cijeli sustav praćenja kalorija pojedinca bazira se na točnoj kalkulaciji dnevne potrošnje energije, što zvuči puno jednostavnije nego što u praksi zaista je. Praktički je nemoguće uzeti u obzir sve aspekte života i uistinu točno procijeniti dnevnu potrebu za hranom, no biti relativno točan kroz vrijeme je u praksi i dovoljno dobro (nešto što će ti rijetki priznati).

S tim ciljem dijelim s tobom svoj kalkulator koji koristim pri konzultacijama s klijentima gdje individualno radim njihov metabolički profil. Kalkulator uzima u obzir sve relevantne faktore za kvalitetan izračun. Ukoliko imaš poteškoća s radom štitnjače, ili druge hormonalne/zdravstvene izazove, moguće su veće devijacije izračuna od stvarnosti.

Tipični nedostaci kalkulatora metabolizma

tzv. “body mass index”. Uzima u omjer tvoju visinu i težinu, i često se koristi u medicinskim krugovima kao indikator pretilosti/pothranjenosti. Nažalost ovo je površna, i nerijetko neprecizna kategorizacija ljudskog tijela, i ne govori nam ono što uistinu želimo znati. Primjerice, prema BMI-u svaki dobar bodybuilder ima prekomjernu tjelesnu masu iako on/ona nema nužno puno masnih naslaga, koliko ima više mišiča od prosječne osobe. BMI te razlike ne uzima u obzir. Iako koristan alat za generalizaciju populacije, limitiran je u tome što može ponuditi kada je u pitanju tijelo pojedinca.

Većina kalkulatora pokušat će putem znanstvenih formula procijeniti postotak tjelesnih masnih naslaga. Danas, čak i najpopularniji instrument (Dexa scan) nije u mogućnosti točno skenirati ljudsko tijelo i dati definitivan odgovor, pa tako ne može ni prosječni kalkulator. Pošto se izračun postotka tjelesne masti nadovezuje na ranije spomenuti BMI indeks, jasno ti je da su moguća znatna odstupanja od realnosti.

Genetika, trenutno zdravstveno i hormonalno stanje, lijekovi koje pijemo, trenutni stil prehrane (neovisan o kalorijama), pa čak i klima(!), sve su čimbenici koje kalkulator jednostavno ne može uzeti u obzir. Gledaj na bilo koji kalkulator kao i na vagu za tjelesnu težinu. Vaga ti može reći jesi li lakši/a ili teži/teža, no ne može ti reći od kuda promjena u kilaži dolazi – da li se radi o promjeni u statusu vode, mastima, mišićima ili nečemu drugom.

Znatni broj kalkulatora uopće ne adresira komponentu fizičkog kretanja tijela u prostoru, kamo li o kakvim se kretnjama radi, kojim intenzitetom, koliko često i koliko dugo. Prosječni kalkulator može adekvatno procijeniti jednu komponentnu metabolizma – bazalni metabolizam, no fizičku komponentnu generalno procjenjuje na temelju previše pretpostavki, što ostavlja prostora za puno pogrešaka.

Što čini ovaj kalkulator boljim?

tzv. “body mass index” uzima u omjer tvoju visinu i težinu, i često se koristi u medicinskim krugovima kao indikator pretilosti/pothranjenosti. Nažalost ovo je površna, i nerijetko neprecizna, kategorizacija ljudskog tijela, i ne govori nam detalje koje želimo znati. Iako ćeš u kalkulatoru vidjeti svoju BMI vrijednost, i ista se koristi u izračunu tvojih kalorijskih potreba, njena važnost (ponder) će biti znatno manja nego što je možda generalno praksa.

Dobro znati procijeniti postotak masnih naslaga na tijelu bit će jedan od najvažnijih faktora za dobar izračun kalorijskih potreba. On direktno korelira sa udjelom “čiste” mišićne mase, koja kao rezultat definira znatni dio metabolizma. Koliko točno masnih naslaga pojedinac ima i dalje predstavlja izazov za profesionalce kao i tehnologiju. Od mnogo metoda koje imamo na raspolaganju, čak i one najskuplje i izuzetno nepraktične za korištenje imaju određen stupanj devijacije u mjerenjima. Na praktičnoj razini, mnogi kalkulatori za procjenu postotka masnih naslaga koriste BMI indeks, što će nerijetko rezultirati krivim procjenama. Ovaj kalkulator dodatno koristi i slike kao referentne vrijednosti, te daje korisniku kalkulatora mogućnost da ručno napravi korekciju ukoliko je stvarnost znatno drugačija od onoga što bi kalkulator sam izračunao.

Jedno je izračunati metabolizam tijela u mirovanju. Drugo je isto to tijelo staviti u kontest prostora i kretanja. Ovaj kalkulator veliki naglasak stavlja na točnu procjenu stila života pojedinca, te svaki stil detaljno objašnjava. Uz to, adresira i razlike u tipu, količini i intezitetu treninga koje osoba eventualno radi, kao i termički efekt hrane, koji je nerijetko ignoriran u kalkulacijama.

Iako će većini korisnika od najvećeg značaja biti zadnji izračunati broj – prosječna dnevna količina energije s obzirom na cilj, ovaj kalkulator dodatno razrađuje kolike su kalorijske potrebe na dane treninga kao i mirovanja. Takva razrada daje mogućnost naprednijim korisnicima/vježbačima da adekvatno prilagode svoje kalorijske unose na dane treninga u odnosu na dane odmora, što se kroz vrijeme može pokazati superiornijom metodom dobivanja mišićne mase ili mršavljenja u odnosu na konstatno konzumiranje istih kalorija svaki dan.

Ne samo da ćeš dobiti svoj metabolički i kalorijski profil, već će isti biti dalje podijeljen na preporuke koliko proteina, masti i ugljikohidrata konzumirati za optimalno zdravlje i performanse!

Koliko god kalkulator bio detaljan, uvijek će ovisiti o točnim unosima samog korisnika. S tom namjerom kod svakog polja za unos objašnjeno je što to polje znači i zašto je bitno. Dodatno, kalkulator sadrži i napredne smjernice iz prakse za još točniji unos i izračun! Kalkulator će te paralelno educirati i navigirati da mu pomogneš biti što točniji.

Kako koristiti?

Unesi redom svoje mjere

Jednostavno idi redom i unesi sve podatke koje te kalkulator traži :)

Svako polje je detaljno objašnjeno

Uz svako polje imaš objašnjenje što znači i zašto je bitno, tako da iskoristi priliku za edukaciju :)

Obrati pažnju na postotak masnih naslaga!

Kalkulator će na temelju tvojih podataka dati izračun postotka masnih naslaga. Usporedi taj broj sa slikama niže, te korigiraj po potrebi.

Zelena polja su tvoji rezultati

Sva zelena polja koja ćeš vidjeti su rezultati relevatni za tebe! :)

Pa krenimo… :)

Sljedeći koraci

1 Kreiraj besplatni profil na MyFitnessPal

MyFitnessPal

2 Unesi svoje rezultate

U postavkama profila unesi svoje kalorijske i makronutrijentske ciljeve

3 Prati unos hrane

i javi kada budeš velik/a i snažan/na :)

Podrži Markov rad !  Ako ti kalkulator koristi, podijeli ga sa drugima, i baci oko na druge jedinstvene proizvode :)