U POZADINI BRANDA

Stvaranje FoodBeyondera

Marko, FoodBeyonders, Barovi, u pozadini branda, kreiranje keto barova

Business korijeni

Još od svojih mladih dana uvijek sam se bavio sportom, i iako tada to nisam znao sebi objasniti, zapravo me uvijek zanimala ljudska vitalnost i bilo koji oblik gibanja kao znak “živosti” i zdravlja. Za vrijeme studentskih dana taj interes oblikovao se u početak fitness putovanja kroz nebrojene treninge u teretanama. Neću te lagati, manjak samopouzdanja koji sam imao, kao i rapidni višak kilograma akumuliran u studentskim menzama bili su dobar motivator. Ego-driven, ali dobar.
Kao magistar ekonomije, započeo sam svoju korporativnu karijeru davno prije nego sam uopće dobio svoju diplomu. Već tada mi je bilo jasno kako nikoga zapravo nije briga za moja postignuća, diplome ili titule, već samo na koji način mogu kontribuirati njihovom boljitku.
Imao sam prilike raditi u mnogim odijelima dviju vodećih svjetskih korporacija, koji uključuju:
  • Planiranje ponude i potražnje
  • Nabava
  • Odnos s kupcima
  • Marketing i branding
  • Prodaja
  • Strateško planiranje
  • Projektni management
  • Vođenje prodajnih timova
Zaista sam zahvalan za sve prilike koje su mi pružene, za ljude koji su utjecali na moj razvoj, i za znanje koje sam uspio sakupiti u tako malo vremena. Bez ovih prilika, danas ne bih imao hrabrosti pokušati napraviti “nešto svoje”.

Prvi počeci

Iako sam vodio korporativni način života, uvijek sam se trudio držati kontrolu nad hranom i posvetiti se treninzima. Uz česte prekovremene radne sate, to je velika žrtva ostatka slobodnog vremena, i suosjećam danas s mnogim klijentima koji pokušavaju isto, posebice uz dodatne obaveze poput brige za obitelj. Nerijetko bih nosio kuhane obroke na posao i radio proteinske deserte u kuhinji, što je uvijek privlačilo interes kolega.

 

Kako sam kroz godine naučio kako napraviti dobre proteinske palačinke, kolače ili pločice, u jednom sam trenutku počeo iste dijeliti s kolegama u uredu. Primjetio sam vrlo brzo kako mnogi ne stignu razmišljati o kvalitetni hrane koju konzumiraju dok drugi pak kompulizno jedu slatko kao metodu nošenja sa stresom. Životni prioriteti ne dozvoljavaju dovoljno vremena kako bi se obrazovali po pitanju što znači hraniti se zdravo, i više manje ovisimo o kvaliteti hrane koja nam je najbliže dostupna, i testiramo svakodnevno snagu volje oduprijeti se prekomjernoj konzumaciji ili stresnom jedenju.

Moja inicijalna želja da sebi, kao ovisniku o slatkom, napravim “guilt free” slastice, prerasla je u mali side-projekt s namjerom da ljudima oko sebe pružim zdrave alternative u one sate kada “im padne šećer” ili kada ne stignu pojesti ništa konkretno. Inicijalne proteinske pločice izgledale su znatno drugačije, bile drugačijeg sastava i svakako nisu mogle dugo stajati na sobnoj temperaturi.

Novi izazov doveo me do proučavanja mikrobiologije, te utjecaja različitih mehanizama na kvarenje hrane, i sprječavanja istog. Jednostavno koristiti konzervanse i aditive izgledalo je kao logično i najlakše rješenje, međutim htio sam kreirati nešto bolje. Eksperimentiranje sirovinama, različitim metodama pripreme, testiranja uzoraka u laboratoriju, smanjenje aktiviteta vode…bili su moji svakodnevni hobiji u kasnim večernjim satima.

Reality check

Znao sam da potraga za idealnom recepturom i okusom proteinskih pločica neće biti dovoljna, i da ako će se ikada moje pločice naći na polici u trgovini, konkurencija će biti velika, te moram ponuditi dodanu vrijednost koja se drugdje neće moći naći. Krenuo sam tako u razumijevanje ljudskog metabolizma, i maknuo se od samo osnovnog gledanja hrane kroz prizmu kalorija i makronutrijenta, što mi je do tada bilo toliko duboko usađeno tipično fitness razmišljanje. Na primjer, počeo sam se pitati da li je zaista proteinska pločica na bazi datulja ili drugog voća, zaista bolja od bilo koje bogate rafiniranim šećerom, samo zato što je “prirodna” ili “raw”? Da li je potrebno stavljati tolike količine aditiva i konzervansa u proizvode, i zašto pobogu svaki drugi u sebi ima soju?…
 
Vrlo brzo sam shvatio da zapravo ništa ne znam, i da moja mogućnost održavanja fit izgeda i gradnje mišića ipak nije ultimativni znak zdravog tijela niti znak razumijevanja istog, iako vjerujem da mnogi tako mislimo. Također sam shvatio da postoji znatna količina kontradikcija kada je u pitanju razumijevanje ljudskog metabolizma, zdravlja i hrane. Mnogo je “kampova znanstvenika” koji zastupaju različita mišljenja, i čak pronalaženje znanstvenih radova koji potvrđuju neko mišljenje nije dovoljno jak argument. Znanstvena metoda, iako izuzetno bitna i korisna za napredak znanja i razumijevanja, ipak ima svoje nedostatke, koji mogu navesti na krive zaključke. Svakako, znanstveni pristup je najbolje što trenutno imamo, i svoje proteinske pločice, ili bilo koji proizvod koji sam htio napraviti, želio sam da ima u sebi znanstvenu osnovu, inače sam još samo jedan “fitness guru” u nizu.
 
U procesu traženja pravih odgovora vrlo brzo sam shvatio da velik broj mojih najbližih ima određene zdravstvene probleme koji jednostavno ostaju neadresirani, i polako ali sigurno postaju sve veći, čekajući dan kada će doći na naplatu. Intolerancije na gluten i mlijeko, autoimune bolesti, anemija, dijabetes, višak kilograma, inzulinska rezistencija, kardiovaskularni problemi…samo su neki koji su ujedno i opće prisutni. Znao sam da jedna proteinska pločica, ma koliko god dobra i inovativna, neće biti dovoljna.
 
Kako dobar dio navedenih sindroma ima genetske korjene, sjetio sam se kako i sam imam povišeni krvni tlak kojem nikada nisam mogao pronaći uzrok. Pretpostavio sam da je zbog viška kilograma, i pošto sam sada već dugo vremena fizički fit, sigurno je i tlak došao u normalu. Nažalost, to nimalo nije bila istina…

Hello Keto

Shvativši kako biti fit nije nužno isto kao i biti zdrav, zaista sam se zabrinuo za svoje zdravlje, kao i za kvalitetu svih savjeta koje sam tako lako sugerirao drugima, misleći kako je ono tipično “samo jedi manje, kreći se više” sve što je bitno. Danas znam da reducirati kompleksnost ljudskog tijela na svega brojanje i potrošnju kalorija nerijetko je ograničavajuća perspektiva radi koje ćemo biti slijepi na niz drugih bitnih faktora.

U namjeri da dođem do pravih odgovora znao sam da moram potražiti stručnu pomoć, i to na samom izvoru kod najviše cijenjenih stručnjaka na području. Motiviran, upisao sam tako prestižni seminar vođen osobom koja je napredni statističar, voditelj instituta za proučavanje i provođenje znanstvenih radova, kao i profesionalni trener i fitness entuzijast, javni govornik, autor te član odbora niza organizacija za verificiranje fitness trenera. Iako mi je motiv imati prave odgovore a ne sakupljati afirmacije, danas mi je ponos reći kako je baš taj certifikat moja osobno najdraža formalna diploma i titula koju posjedujem.

Vrlo brzo sam shvatio impakt hrane koju svakodnevno konzumiramo, do te magnitude da čak i intenzivna fizička aktivnost i naizgled aktivni stil života ne mogu nužno anulirati njene negativne učinke. Kada sam se pitao koji je oblik prehrane najviše blizak prirodi, ne uključuje inflamatorne čestice, alergene i umjetne sastojke, te koja je prehrana dosljedna našoj 4 miliona dugoj prošlosti, odgovor je bio jasan – ketogena prehrana.

Do tog trena, smatrao sam keto prehranu kao što ju i danas smatra većina fitness entuzijasta – kao faza izgladnjivanja tijela u zadnjim fazama mršavljenja prije izlaska na pozornicu, koja nije održiva i apsolutno je pogubna za mišićnu masu. Cijeloj percepciji ketogene prehrane ne pomaže i škola misli iz medicinskog smjera, gdje su doktori učeni kako je stanje ketoze stanje izgladnjivanja tijela i svega rezervirani tretman za neke neurološke poremećaje, mješajući nutritivnu ketozu sa terapeutskom.

Prakticirajući ketogenu prehranu svega dva tjedna, moj krvni tlak vratio se u normalu, možda i prvi puta u mom životu, nakon 8 godina neuspješne borbe uz silne treninge i redovno brojanje kalorija.

Danas

Danas, ketogeni stil života prakticiram više od dvije godine i uz to moj performans u teretani nimalo ne pati, dapače odličan je. Nakon prve faze prilagodbe na novi stil prehrane, mogu reći da se nikada bolje nisam osjećao. Primjetio sam kako su moji bližnji uspjeli dovesti pod kontrolu, ili u potpunosti eliminirati, ranije spomenute zdravstvene probleme prelaskom na ketogenu prehranu barem kratki period vremena. Zanimljivo, još se nitko nije odlučio sa njega maknuti, što je možda ultimativna poruka održivosti i kvalitete ovog stila prehrane.
 
Sa ovim saznanjem odlučio sam foodbeyonders zajednicu usmjeriti od inicijalno branda proteinskih pločica, u smjer ketogene prehrane, i nadam se postati hrvatski glavni izvor informacija kada je ketoza u pitanju. Primjetio sam puno kontradiktornih informacija koje ketogeni stil života predstavljaju ili kroz neopravdano negativnu prizmu, ili u najboljem mogućem svjetlu. Moja je namjera na ovoj platformi dati ti samo činjenice, i dodatno alate kako bi ti pomogli na tvom putu do zdravlja. Brojni su načini keto ishrane, i ako te zanima bilo kakav oblik LCHF , mediternaske ili paleo prehrane, na pravom si mjestu – sve su to oblici ketogene prehrane.
 
 
 
Odlučio sam pokazati ti da je ketogeni stil vrlo lako, dapače korisno, održavati uz neki oblik fitnessa i fizičke aktivnosti. Želim ti dati znanje i alate da razumiješ što se u tvojem tijelu i zašto događa, te ti omogućiti da postaneš bolja verzija sebe. Ne moraš ići u teretanu, niti biti bodybuilder, niti se zanimati u fitness. Ono što želim je svojim primjerom približiti ketogenu prehranu svima koji su ju dosad promatrali ili kao rigorozni oblik dijete, ili kao neprirodno stanje izgladnjivanja. Mislim da možemo puno međusobno naučiti djeljenjem različitih razmišljanja, u potrazi za pravom istinom.

Zašto FoodBeyonders?

Poanta nije u meni, već u nama. Od začetka branda, čak i u prvotnim fazama kada je ideja bila pružati bolje alternative proteinskim pločicama, vizija mi je bila kreirati zajednicu ljudi. Zapravo, i samo ime branda odlučili su upravo ljudi kao i ti – koje je interesirao sadržaj koji dijelim i koji su mi htjeli dobro. Moja je uloga samo dijeliti s tobom informacije i znanje koje prikupljam na svom putu, i nadati se da ti može donijeti pozitivne životne promjene ili pomake.
 
Želio sam da foodbeyonders brand, odnosno zajednica, reprezentira sve ljude koji ne uzimaju hranu zdravo za gotovo, i razmišljaju dalje(beyond) od onoga što je kovencionalna norma i razina znanja. Želio sam da svaki puta kada netko koristi proizvode koje bih kreirao, osjeća da negdje pripada, i da zna da nije poanta u proizvodu, nego u njemu koji je na dobrom putu prema boljoj verziji sebe. Ketogena prehrana samo dublje produbljuje ovu oduvijek prisutnu viziju.
 
Nije bitno da li si fitness entuzijast, sportaš, korporativni čovjek, student ili nešto drugo, ako znaš što su foodbeyonders proizvodi, imaš razlog zašto ih i koristiš, i samim time si i ti “beyonder”. Ne uzimaš zdravlje zdravo za gotovo, i ne prihvaćaš kompromise kada je u pitanju kvaliteta tvojih obroka. Ako si beyonder, ne slušaš slijepo što ti se govori da je “zdrava hrana” i cijeniš no B.S. pristup koji od mene možeš očekivati.
 
Na tragu moje vizije zajednice, primjetit ćeš i mantru na proizvodima koje razvijam. Iako mantra paše i uz same proizvode, želio sam da simbolizira vrijednosti koje će svi beyonderi dijeliti, koje su ujedno i atributi koji su mi pomogli krenuti u nepoznate vode.
Raw Will. Organic Passion. No Compromise.